Doel en werkwijze

Laatst bijgewerkt op 1508 dagen geleden door Luyben

Waar gaat het over en voor wie is het bedoeld? 


Wat is de community Maatschappijleer?
De Community Maatschappijleer is een initiatief van Kennisnet en de Digitale School en heeft als doel iedereen die betrokken is bij het vak Maatschappijleer een platform te bieden en nader bij elkaar te brengen. Deelname aan de Community verplicht tot niets. Maar het wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld als leden een artikel schrijven voor de nieuwsbrief of een andere bijdrage leveren.

De community dient als platform voor verschillende activiteiten:

  • Communicatie tussen vakdocenten via het forum maatschappijleer. 
  • Uitwisselen van eigen materiaal via praktische opdrachten en overige bijdragen.
  • Bijdragen aan de ontwikkeling van het vaklokaal maatschappijleer.
  • Het beoordelen van webpagina's op bruikbaarheid voor maatschappijleer.

Veel docenten maken zelf lesmateriaal en opdrachten. Andere docenten zoeken aanvullende materiaal bij de gebruikte methode. Deze community kan dienen als platform voor uitwisseling. Via internet kunnen we zo van elkaars ervaringen en ideeën profiteren. Gratis. Een paar voorbeelden:

  • In het vaklokaal en op de communitypagina worden allerlei materialen aangeboden: examenstof, interactieve proeftoetsen, internetopdrachten, praktische opdrachten, methoden, software, werkstukken van leerlingen en interessante internetsites. U kunt daar gebruik van maken, maar er ook aan bijdragen!
  • Voor leden is er de leermiddelendatabase met een groeiend aantal lesvoorbeelden, opdrachten, po's en toetsen die alleen door leden kunnen worden gedownload.
  • Vragen, meningen en opvattingen kunnen in de vorm van een artikel geplaatst worden in de nieuwsbrief en in het forum!
  • Ieder Communitylid ontvangt de e-mail nieuwsbrief. Deze wordt in 1x per maand verstuurd. Een bijdrage hieraan wordt natuurlijk op prijs gesteld. De vorige nieuwsbrief wordt na verzending van de laatste nieuwsbrief toegevoegd aan het online-archief van nieuwsbrieven.
  • Er zijn geen verplichtingen. Wel hoop ik dat je zo af en toe een bijdrage voor de nieuwsbrief en/of het vaklokaal wilt leveren. Omdat je het idee achter een community, het "halen-brengen" principe onderschrijft. Je ervaringen en materiaal kunnen immers ook van waarde zijn voor anderen! 
  • Wil je in aanmerking komen voor de leermiddelendatabase, de nieuwsbrief en het forum, schrijf je dan in als lid van de community Maatschappijleer op mijn.digischool.

Davindi, de onderwijszoekmachine van Kennisnet is bijvoorbeeld een van de effecten van de medewerking van communityleden. De zoekingang bovenaan kan iedereen zelf maken op de eigen (school)webpagina. Leerlingen/docenten kunnen dan zonder dat ze het adres van Davindi bezoeken, meteen een zoekopdracht geven. 

Wat kost het?
Er zijn geen kosten aan het lidmaatschap verbonden. Dit zou ook in strijd zijn met de doelstellingen van de Stichting De Digitale School. 

Leden krijgen na aanmelding een eigen inlognaam en wachtwoord. Daarmee kunnen ze elkaar e-mailen, gegevens opvragen, meedoen aan het forum en toetsen en ander lesmateriaal ophalen. Ieder communitylid ontvangt verder een e-mail nieuwsbrief. Deze wordt 1x per maand verstuurd. 

Docenten Maatschappijleer, maar ook mensen die op een andere wijze te maken hebben met het vakgebied zijn van harte welkom bij de community. Aanmelden kan alleen nog via hetaanmeldingsformulier van Mijn Digischool. 
Aanmeldingsformulier 

Ledenlijst
Daarin kun je zien wie zich tot op heden aangemeld hebben. 
Ledenlijst 

Vragen
Vragen kunt u stellen aan Fred Luyben, communitymanager. 
Fred Luyben 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers